FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Op weg naar m’n vakantiebestemming (zie post hieronder), heb ik een omweggetje gemaakt. Om zo in Oradour-sur-Glane terecht te komen. De kans is vrij groot dat de naam van dit kleine dorp ergens in de buurt van Limoges u niets zegt. Nochtans is het een van die gruwelen van een oorlog die nooit mogen vergeten worden…

Op zaterdag 10 juni 1944, iets na de middag, werden alle inwoners door de Duitse troepen bijeengebracht. Wat eerst een ‘gewone’ identiteitscontrole scheen te zijn, werd even later een gruwelijk en compleet zinloos bloedbad… Eerst werden de mannen neergemaaid, vervolgens werden vrouwen en kinderen verzameld in de kerk, die werd gedynamiteerd en afbrandde. Op foto nr. 11 kan je de restanten van een kinderwagen zien, deze bevond zich vlakbij het altaar.

Het dorp ligt er nog bij zoals die dag in 1944. Als nationaal monument. Om zo stil te staan bij de gruwel van de oorlog.

Eddy

PS: nog even een technische noot: de kleuren van de beelden zijn wat aangepast, via DxO FilmPack heb ik ze een ‘Polaroid-look’ gegeven.

One Reply to “Oradour-sur-Glane, juli 2010”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.