De slag van Hoogstraten, mei 2014

De slag van Hoogstraten, eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik me niet meer kan herinneren dat ik daar ooit over gehoord heb in de geschiedenislessen. Nochtans moet het een belangrijke veldslag geweest zijn.

Om uw geheugen wat op te frissen: op 11 januari 1814 was er een flinke veldslag tussen de troepen van de Franse keizer Napoleon Bonaparte en een geallieerde troepenmacht bestaande uit Pruisen, Britten en Kozakken. En volgens sommigen kan het zelfs als een voorspel voor de slag van Waterloo gezien worden, het was namelijk het begin van een reeks confrontaties die uiteindelijk zouden leiden tot de beruchte slag van Waterloo. Voor meer info kan u best even een kijkje nemen op deze webpagina over de slag van Hoogstraten.

Dat was dus 200 jaar geleden. Gelukkig heeft de organisatie van de reconstructie wijselijk een andere, meer zonnige datum gekozen voor een groots schouwspel. En groots was het: meer dan 800 ‘re-enactors’, waarvan een veertigtal te paard en nog eens een 14 kanonnen. Enfin, een groots en soms oorverdovend schouwspel dus…

Eddy

 

PS: voor de volledigheid: de Fransen hebben ook bij de reconstructie verloren… l’histoire se répète…

Geef een reactie

Close Menu