FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Vandaag was het openmonumentendag. Zo’n 400.000 mensen zijn gaan kijken naar een of ander gebouw dat normaalgezien niet toegankelijk is voor bezoekers. Zelf ben ik naar ‘t  (vrij gekende) Zuiderpershuis gaan kijken. Ergens achter de meer gekende ruimtes, is er ook een smidse, die op dit moment vooral gebruikt wordt voor de opleiding smeden van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Het is altijd interessant om te zien hoe smeden met vuur en flinke slagen van hun hamer ijzer omvormen tot iets bruikbaars, of tot iets moois.

Maar een smidse is ook wat jeugdsentiment voor mij: onze buurman was een smid. Een smid met een hoefstal. Ik kan me nog herinneren dat hij een paard beslagen heeft, dat hij hoefijzers op maat maakte. De typische geur van een smidse herken ik nog altijd direct.

Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.