FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Dresden is een mooie stad, maar eentje met een zeer beladen geschiedenis… Op het einde van de tweede wereldoorlog werd ze in drie golven van bombardementen ongeveer met de grond gelijk gemaakt. Nochtans had Dresden nauwelijks enige militaire of industriële betekenis, het was vooral een cultuurstad. Tijdens het DDR-tijdperk werd de ruïne van de Frauenkirche onaangeroerd gelaten, als herinnering aan de gruwel van het bombardement. Pas na de ‘Wende’ werd de Frauenkirche heropgebouwd.

Vorige week zijn we, op weg naar Praag, een paar dagen gestopt in Dresden. En nu is het een mooie, rustige stad. Het oude stadscentrum is heropgebouwd en – ‘t is de tijd van het jaar – allerlei kerstmarktjes en kerstversieringen maakten het er gezellig. En – top of the bill – op Kerstdag zijn naar de eredienst geweest in de Frauenkirche, met o.a. live de tweede kantate uit het Wiehnachtsoratorium van J.S. Bach…

Oh ja, het Oosterse gebouw (Yenidze) is hoogstwaarschijnlijk iets anders dan je denkt… Het was nl. een sigarettenfabriek… :-)

Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.