Ceci n’est pas un lockdown (Antwerpen), maart 2020

Ceci n’est pas un lockdown, dit is geen lockdown. Maar het ganse openbare leven ligt wel ongeveer helemaal plat, door het corona-virus, door COVID-19. Wat tot vreemde beelden leidt: plaatsen die anders bruisen van leven, van bedrijvigheid, zijn nu angstaanjagend stil…

Nadat er op vrijdag 13 maart aangekondigd werd dat alle cafés en restaurants moesten sluiten, ben ik dat weekend voor een eerste keer foto’s gaan maken van een ‘leeg’ Antwerpen. En vermits een ‘gezondheidswandeling’ (of fietstochtje) nog altijd toegelaten is, probeer ik elke avond een of ander ‘drukke’ plaats te fotograferen. Tot de ‘lockdown’ over is, of het tot een volledige lockdown komt en ik het huis enkel nog mag verlaten voor boodschappen, niet meer om foto’s te maken van een ‘desolaat’ Antwerpen…

De afgelopen dagen waren al zeer bevreemdend, zowel mijn avondlijke tochtjes als een dagdagelijkse bezigheid als boodschappen doen. En de oorzaak van dat alles: een ‘ding’ van nog geen duizendste van een millimeter groot… Heel wat mensen hebben zichzelf altijd als het summum van evolutie, als meesters van het universum beschouwd. En nu legt zoiets nietigs onze ganse maatschappij stil. Een lesje in nederigheid, lijkt me.

Eddy

(meest recente foto’s: za 09/05/2020)

Er zijn 8 reacties

 1. Ja, vooral die foto’s met een leeg perron, verlaten autowegen, wachtrijen voor winkels, lege wachtkamers, … komen binnen. Dat zijn beelden die we voor de rest van ons leven niet meer vergeten.

  1. Thx Tineke!
   Net daarom wou ik het documenteren, omdat het inderdaad binnenkomt. En omdat we nooit mogen vergeten hoe fragiel onze manier van leven is…

 2. wat een schitterend werk, weer. Als daar maar geen boek van komt!

 3. Zeer mooie beelden Eddy.
  En zoals je aangeeft zeer bevreemdende beelden.
  Hopelijk snel terug de “normale” drukte in onze stad.

 4. Proficiat, Eddy!
  Dank voor je terechte reflecties en voor de prachtige foto’s van onze stad.
  Creativiteit helpt ons allen om deze moeilijke periode door te komen.

Geef een reactie

Close Menu