Normandië, juli 2009

Eind juli ben ik, tussen een aantal verplichtingen door, een kleine week naar Normandië geweest. Wat iets helemaal anders was dan mijn andere vakanties (zijnde: de bergen).

Normandië is niet enkel een kust (met strand, zee, bootjes, enz…), maar minstens evenveel ‘Geschiedenis’ (met een grote G). De landing in Normandië is er alomtegenwoordig. Op verschillende plaatsen kan je nog oude bunkers bezoeken, in de buurt van Arromanches is – vijfenzestig jaar later – de kunstmatige haven die de Britten daar voor de kust hebben aangelegd nog altijd duidelijk zichtbaar.

En dan zijn er uiteraard de vele militaire begraafplaatsen… De drukst bezochte is ‘Normandy American Cemetery’, vlakbij St. Laurent-sur-Mer en met uitzicht op Omaha Beach. Het kerkhof is groot, gigantisch groot… In totaal liggen er bijna 10.000 gesneuvelde Amerikanen… Allemaal netjes in het gelid.

Eddy

Geef een reactie

Close Menu