Panorama’s (herwerkte versies), mei 2010

De afgelopen jaren heb ik op vakantie regelmatig panoramafoto’s gemaakt, door in Adobe Photoshop verschillende foto’s aan mekaar te plakken. Op zich best wel goed, alleen eindigde je niet echt met een rechthoekige foto, wel met eentje met een rare vorm. In de onlangs gelanceerde Photoshop CS5 zit er een nieuwe, zeer handige optie: ‘content aware fill’, waarmee je een gedeelte van de foto automatisch kan laten aanpassen. Kan je bv. gebruiken om ongewenste objecten (of waarom niet: mensen… de Sovjets zouden direct fans geworden zijn) te verwijderen. Of, om in het geval van die automatische panorama’s, leegtes op te vullen. Hieronder zie je trouwens hoe zo’n panorama er tot voor kort uitzag.

Ik had dit al in een demovideo gezien en ben er de afgelopen dagen zelf mee aan de slag gegaan. En ik moet zeggen: vrij indrukwekkend! De eerste poging is misschien niet altijd even goed, maar even de storende elementen met de lasso selecteren en terug ‘content aware fill’ toepassen en na enkele iteraties is ’t echt indrukwekkend… En dat binnen enkele minuten… Waar er wel problemen mee zijn, zijn mensen die op de rand van de foto’s staan. Dat kan tot ‘zwevende hoofden’ leiden. Daar moet je de foto dan wat bijsnijden. En heel af en toe, doet ie ’t ook wat minder goed (bij sommige panorama’s kan je bv. in de lucht nog wel wat artefacten zien).

Eddy

Geef een reactie

Close Menu