Buchenwald, Dora-Mittelbau, juli 2011

Tijdens m’n trip door de voormalige DDR heb ik ook enkele herinneringen aan een nog vroegere periode bezocht: de kampen van Buchenwald en het minder gekende Dora-Mittelbau. Van de kampen zelf blijft niet zo heel veel over, maar de uitgebreide informatie die op beide locaties voorzien is, geeft wel een goed beeld hoe het leven – en de dood –er moet geweest zijn. Bv. tijdens de desinfectie van de gevangen, moesten ze na een onderdompeling in een bad gewoon buiten, in hun blootje, in de bittere kou wachten op hun kleren, die op hetzelfde moment gewassen werden. Genoeg om een fatale longontsteking te krijgen.

Het aantal kampen waar dwangarbeid werd verricht, is indrukwekkend. We kennen enkel nog de ‘grote namen’, maar Buchenwald bv. had ook nog eens 136 ‘buitenkampen’…

Vlakbij Buchenwald is er een zeer grote gedenkplaats, gebouwd tussen 1954 en 1958, een mooi staaltje van DDR-architectuur. Langs drie cirkelvormige graven waar in maart/april 1945 duizenden doden werden begraven, ligt de ‘Straat der Naties’, ter herinnering aan de 18 nationaliteiten van de gevangen in Buchenwald. Een Russische groep had net nog een krans en enkele bloemen achtergelaten bij de grote beeldengroep en de gedenkzuil van hun land.

De eerste vijf foto’s zijn van Dora-Mittelbau. Foto twee is zo’n onwaarschijnlijk toeval: verwrongen betonijzers die, wanneer ander de juiste hoek bekeken, het woord ‘live’ schrijven… Alleen de laatste letter ontbreekt, alsof het voortijdig beëindigd werd.

Eddy

PS: deze blog post maakt deel uit van een trip door de voormalige DDR. De eerste blog post vindt u hier.

Geef een reactie

Close Menu