Voormalige DDR, juli 2011

Ik ben geboren en opgegroeid in de Koude Oorlog. Ik kan me de afschrikking van het Warschaupact (met z’n enorme arsenaal aan atoomwapens) en de langzame dooi na de START- en SALT-akkoorden nog goed herinneren. Na de val van de muur ben ik met Pasen 1990 voor een eerste keer, samen met twee vrienden, naar het Oosten getrokken, naar Berlijn. Wat me toen opviel, was het enorme contrast tussen beide delen. Oost-Berlijn leek lange tijd stil te hebben gestaan… Heel wat huizen vertoonden nog de littekens van de oorlog, meer dan veertig jaar eerder.

Ondertussen zijn we heel wat jaren verder. In die jaren heb ik Praag regelmatig bezocht, en zien veranderen. Heb ik zakenrelaties in de buurt van Dresden en heb ik een vriendin leren kennen die achter het IJzeren Gordijn is opgegroeid.

Een stukje uit nostalgie, een stukje uit interesse hoe het nu, meer dan 20 jaar na ‘die Wende’ is gesteld met de voormalige DDR, heb ik een korte vakantie doorgebracht in Thüringen, Sachsen en Sachsen-Anhalt. Een korte vakantie met een grote oogst aan foto’s, vandaar dat ik ze zal opsplitsen in verschillende blog posts, die ik de komende dagen zal publiceren.

Volgende blogpost zijn een verslag van deze trip: Het IJzeren Gordijn; Grensovergang Marienborn; Buchenwald, Dora-Mittelbau; Atoombunker Kossa en Doorheen de voormalige DDR.

Eddy

Geef een reactie

Close Menu