Doorheen de voormalige DDR, juli 2011

Dit is de vijfde en laatste reeks foto’s van m’n tripje in de voormalige DDR. Dit zijn voornamelijk foto’s van onderweg. Bv. van een park in Weimar waar een begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog is van het Russische leger, eentje die niet op de plattegrond van de toeristische dienst vermeld staat…

En ik heb onderweg nog veel, heel veel huizen, gebouwen gezien die in zeer slechte staat zijn. Die waarschijnlijk al sinds de oorlog verwaarloosd worden… Bv. in Bernburg heb ik menig prachtig gebouw zien staan, in zeer slechte staat. De heropbouw is nog altijd bezig. En gaat zeer traag… Vandaar dat sommigen verlangen naar zekerheden uit het verleden, naar simpele oplossingen.

De laatste twee nachten logeerde ik in Schönebeck/Bad Salzelmen nabij Magdeburg. Een kuuroord, met prachtige villa’s. In de buurt van mijn hotel waren ze ongeveer allemaal al gerenoveerd, maar verder in de stad was er toch nog wel wat werk te doen.

Conclusie van m’n tripje? Een land ruïneren kan op vrij korte tijd. De heropbouw is een werk van lange, van zeer lange adem… Meer dan twintig jaar na ‘die Wende’, meer dan vijfenzestig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog moet er nog altijd heel wat heropgebouwd worden in het Oosten van Duitsland.

Eddy

PS: deze blog post maakt deel uit van een trip door de voormalige DDR. De eerste blog post vindt u hier.

Geef een reactie

Close Menu