Het IJzeren Gordijn, juli 2011

Een van de dingen die ik me bij de voorbereiding van deze trip afvroeg, is wat er nog overschiet van het IJzeren Gordijn. De (bijna) onoverbrugbare scheiding tussen Oost en West. Wel, er zijn meerdere –zelfs vrij vele – overblijfselen te zien, als nagedachtenis aan deze scheiding, die niet alleen in Europa, maar in de ganse wereld enkele decennia het leven heeft gedomineerd. Op vele plaatsen heeft de natuur de grensstrook terug ingenomen, op andere plaatsen staan nog effectief stukken van het Ijzeren Gordijn recht, inclusief wachttorens en grensovergangen.

De foto’s werden op verschillende plaatsen gemaakt, met ook wel sterk verschillend weer… Bij de conversie van de foto’s heb ik ze ook wel een bepaalde ‘look’ meegegeven, nl. van oude diafilms, wat iets contrastrijkere foto’s oplevert, waardoor ze iets dramatischer lijken.

Eddy

PS: deze blog post maakt deel uit van een trip door de voormalige DDR. De eerste blog post vindt u hier.

PSS: als u ooit zelf op zoek wil gaan naar resten van het IJzeren Gordijn, deze website is een zeer goed startpunt (klik op “Museen nach Themen” en vervolgens “Mauer und Grenze).

Geef een reactie

Close Menu