Holga, juni 2011

Er zijn zo van die dingen die kwalitatief zo slecht zijn, dat ze eigenlijk wel iets hebben. Een Holga is zo een van die dingen: een plastic fototoestel, met een plastic lens. Een heel, heel simpele camera. Sinds kort zijn de lenzen ook apart verkrijgbaar, om ze zo op een ‘normale’ camera te plaatsen. En gezien de prijs kon ik het uiteraard niet laten om mij een setje aan te schaffen, met daarin de standaardlens, een groothoek, een tele en nog wat close-up en macrolenzen. En dat alles voor minder dan 100 US $, inclusief verzendingskosten. :-)

Zo’n Holga is uiteraard iets helemaal anders dan mijn gebruikelijke lenzen, de (vlijmscherpe) Carl Zeiss-lenzen. Maar het heeft wel iets. De afgelopen dagen heb ik m’n Sony Nex 5 regelmatig uitgerust met de Holga. En eigenlijk zijn de resultaten, ok sommige van de resultaten, best wel leuk.

Ik moet er nog wel even bij verstellen dat ik de foto’s nabewerkt heb. Naast de gewone ‘raw processing’ in DxO, heb ik er ook ’t effect van een oude film aan toegevoegd. Afhankelijk van de foto een Fuji Velvia 50 of een Kodak Kodachrome 25.

Eddy

Geef een reactie

Close Menu