Lambermontmartre, september 2012

Vandaag was het de laatste keer dit jaar ‘Lambermontmartre’, volgens de organisatoren de gezelligste kunstmarkt van ‘t Stad. Vroeger op de Lambermontplaats, tegenwoordig op het plein voor het museum voor schone kunsten, laten een heel aantal kunstenaars hun kunstwerkjes zien. Met als doel er ook enkele te verkopen. Dus een beetje zoals op Montmartre in Parijs.

De foto’s werden gemaakt met een wel zeer speciale lens: de Minolta MC Rokkor-PG 58mm f1.2.  Deze lens heb ik onlangs via eBay gekocht, voor een redelijke prijs (soms worden er zeer onredelijke bedragen voor gevraagd). De 58mm f1.2 is vrij berucht, zowel in MC als MD versie. Vooral de ‘bokeh’ (de onscherpte bij een open diafragma) is legendarisch. Gisterenmorgen had ik al wat foto’s gemaakt om die bokeh eens te testen en zeker bij macrofoto’s of close ups is het echt mooi. Maar zelfs bij straatfotografie als deze reeks is ‘t best aangenaam. Oordeel zelf maar! Er is wel één nadeel aan deze lens: ‘purple fringing’, die duidelijk zichtbaar is in de tweede foto. Via de juiste adapter kan deze lens makkelijk op een Sony NEX (in dit geval een NEX 7) gemonteerd worden. De manuele scherpstelling was wel wat aanpassen… ondanks de ‘focus peaking’ op een NEX die manuele scherpstelling ondersteunt.

Eddy

 

Geef een antwoord

Close Menu