Venetië, maart 2014

Venetië is uiteraard veel meer dan het carnaval. Ooit was het een economische grootmacht. En dat is te zien aan de pracht en praal van de vele paleizen, kathedralen en kerken. Maar de glorietijden zijn al lange tijd voorbij en de pracht en praal van weleer heeft ook de invloed van weer en wind (en gebrek aan geld?) gevoeld: het eens zo prachtige marmer is verduurd, de bezetting van vele gebouwen kalft af, zeker langs de waterkant. Sommige kerktorens beginnen flink scheef te staan en gebouwen die ooit mooi recht moeten geweest zijn, blijken een ‘knik’ gekregen te hebben.

Toch blijft het een mooie stad. En een stad om in verloren te lopen… Het is een onontwarbaar doolhof van kleine en nog kleinere straatjes, steegjes en bruggetjes over kanalen. Maar verloren lopen en alles op je af laten komen is natuurlijk de beste manier om een stad te verkennen. En af en toe kom je er ook een aanduiding tegen: ‘Per Ferrovia’ (ferro: ijzer, via: weg, dus de weg naar de ‘ijzeren weg’, ’t treinstation), of  ‘Per Rialto’, de grootste brug.

De eerste dag dat ik er was, regende het, soms kwam het zelfs in bakken naar beneden… mijn schoenen en broek waren helemaal doorweekt tegen de avond. De derde en laatste dag scheen dan weer de zon, de tweede was iets tussenin. En die laatste dag was een maandag en blijkbaar wordt in Venetië nog altijd de traditie van ‘maandag = wasdag’ hoog gehouden, te zien aan het grote aantal gevulde waslijnen. :-)

Eddy

Geef een reactie

Close Menu