Commandobunker Kemmel, april 2014

Gisteren heb ik een bezoekje gebracht aan de Commandobunker Kemmel, een van de relicten van de Koude Oorlog. Een uiterst geheime bunker, initieel bedoeld als commandopost voor een internationaal luchtverdedigingssysteem, maar vooral gebruikt als commandopost in geval van oefening, crisis of conflict. Jarenlang was dit een ultrageheime locatie, onder een onopvallend huisje op de Kemmelberg, tot het in 2009 voor het grote publiek werd opengesteld.

Het is een reis door de tijd… De oude metalen bureau’s, stoelen, archiefkasten. De onvermijdelijke stempels. De telefoons met draaischijven (herinnert u zich die nog?). En ook de ‘operations room’, met daarop grote landkaarten en tekeningen van de troepenbewegingen, voor simulaties van aanvallen door het Warschaupact.

Een aantal jaren geleden ben ik in Kossa (ex-DDR) geweest, een van de commandobunkers van het Warschaupact. Het verschil is toch wel opmerkelijk. Kemmel is zeer ruim, met hoge plafonds. Kossa is zeer  bekrompen, kleine kamers, lage plafonds. Een meer dreigende omgeving naar mijn mening. Foto’s van de bunker in Kossa vind je hier.

Oh ja, voor het geval u zich afvraagt wat die IENA LILAS in de laatste foto betekent: dat is het dreigingsniveau. En gisteren stond het op A, het laagste niveau (oef…).

Eddy

Geef een reactie

Close Menu